Never
Stop
Creating

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО:
БЕСПЛАТНА ОБУКА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА КУЛИНАРСКИТЕ ВЕШТИНИ И КАРИЕРА

„ФЈ Кулинарско училиште“ организира бесплатна обука за унапредување на кулинарските вештини за млади лица.

Обуката ќе се одржи од 26 до 30 јуни 2023 година во просториите на училиштето во населба Автокоманда, Скопје.

Што вклучува програмата?
  • Напредна кулинарска обука: нутритиенти во храната, механика на човечките сетила, избор на намирници, кулинарски техники
  • Практично искуство: изработка на менија, посета на органска градина
  • Менаџмент во угостителство: бригаден систем, практики за безбедност на храна
  • Поддршка за кариера и претприемништво: персонализирано кариерно насочување, спојување со потенцијални работодавачи, меки вештини (етика во кулинарство, комуникациско-организациски вештини)
  • Можности за вмрежување: размена на искуства со колеги учесници и гости говорници – поискусни готвачи и професионалци од индустријата

Програмата предвидува теоретски и практичен дел под менторство на експертите Филип Чаловски и Златко Таневски, а е дизајнирана со цел да се унапредат кулинарските вештини на учесниците со што полесно ќе се вработат или ќе напредуваат во кариерата.

Целосната агенда ќе биде навремено доставена до избраните учесници.

Кој може да учествува на обуката?

На обуката може да учествуваат сите млади лица до 29 години кои имаат основни познавања од кулинарството и имаат желба да ги унапредат своите вештини.

По завршувањето на обуката сите учесници ќе добијат сертификат за успешно завршена обука од организаторот.

Како да аплицирам?

Пријавувањето за обуката е во тек, а местата се ограничени. Аплицирајте веднаш и обезбедете место – пополнете ја пријавата за учество на обука. Крајниот рок за пријавување е 19 јуни 2023 година. Само избраните кандидати ќе бидат контактирани.

За повеќе информации контактирајте нè на +389 71 201 118

Обуката се организира со поддршка од Активноста на УСАИД за млади кои активно создаваат можности, имплементирана од Унапредување на економиите за посилни заедници, во партнерство со Младински образовен форум и Центар за претприемништво и развој на менаџери (CEED Hub) Скопје.

Мислењата изразени на оваа веб страница им припаѓаат на авторите/„ФЈ Кулинарско училиште“ и не ги изразуваат ставовите на УСАИД или на Владата на Соединетите Американски Држави (САД).

Never
Stop
Creating
Consulting

Thanks to their knowledge of hospitality and the mastery of the economic measures of the profession, FJ culinary consultants collaborate with you to design your project and set up a commercial offer.

Education

Train catering professionals and cooking enthusiasts in order to pass on their know-how.

Demonstration

Organize demonstrations in Macedonia and abroad in order to transmit new technique and present culinary innovations.

Gala Events

Put their culinary talent at your service, creating personalized professional and private events for you.

Only
The
Freshest
Ingredients

Research and development

Recipe’s reformulation & engineering for food and manufacturing. Expertise in taste panels for finished products for the retail.

Gala Events

Put their culinary talent at your service, creating personalized professional and private events for you.

Research and development

Recipe’s reformulation & engineering for food and manufacturing. Expertise in taste panels for finished products for the retail.

Only
The
Freshest
Ingredients

🇫🇷 Enjoy Paris

Презентација на President производи креирани од наша страна.

Може да видите како си поминавме во Веро Центар минатата Сабота.

Оваа Сабота 6 Јули ќе се дружиме во Ист Гејт Мол, а следната 13 Јули во Сити Мол.

Ве очекуваме!

🇫🇷 Enjoy Paris

Презентација на President производи креирани од наша страна.

Може да видите како си поминавме во Веро Центар минатата Сабота.

Оваа Сабота 6 Јули ќе се дружиме во Ист Гејт Мол, а следната 13 Јули во Сити Мол.

Ве очекуваме!
...

Соопштение 😎

Соопштение 😎 ...

🇹🇭 Тајландска кујна

🗓️ 21.06

👨‍🍳 Филип Чаловски

🇹🇭 Тајландска кујна

🗓️ 21.06

👨‍🍳 Филип Чаловски
...

🇱🇧 Либанска кујна

со Раби Седрак

🇱🇧 Либанска кујна

со Раби Седрак
...

Kongo Grill

Традиционална јапонска скара на јаглен, изработена од дијатомејска земја.

Повеќе инфо во ДМ!

Kongo Grill

Традиционална јапонска скара на јаглен, изработена од дијатомејска земја.

Повеќе инфо во ДМ!
...

Partners & Sponsors

Nova Schools

Konoba BOGO

APOLLONIA

KALIN HOTEL

OKTAGON

TRESKA

VODENICA 3

CONCEPT

GET CAFE

PRIMA PASTA

EGOIST

GRIFFON

SKY CORNER

IMPERIAL

DOLCE

Our Team

Chef Filip Chalovski

Executive Chef

His mother and grandmother are to blame for his first early culinary attempts.  These two culinary maestros made him dive into the cookbooks that adorned his family’s book shelves.

Having finished his formal culinary education, he built his way up in the kitchen hierarchy, working in various restaurants and hotels in Macedonia and abroad. His rich experience consists of national, Mediterranean, Italian, Asian restaurants, as well as 3, 4 and 5 star hotels, where he was the executive chef. He has collaborated with and worked for world known culinary celebrities and Michelin starred chefs.

Chef Filip Chalovski’s author cuisine is bald, diverse, multi-layered and rich. The desire for creation is what motivates him in the kitchen, always striving for perfection and inspired by the seasonal, fresh, local produce, color, aroma and flavor.

Zlatko Tanevski

Sous Chef

He began his journey in the world of gastronomy by enrolling in a high school catering. Since then he has been constantly creating.

After graduating from high school he had successful careers in several restaurants. Including three years of work in Croatia, where he acquires love and good skills for fish and seafood. In the meantime, he participates in several international competitions where he wins prestigious awards.

As he acquires the love for fish, so he emphasizes the cold cuisine, so he has the position of Garde Manger. And so with his ambition and love for gastronomy he steps forward to every new challenge.